KreDieSz

Köleses zöldségleves​

Egy tápláló, finom és gyors zöldséges leves a hétköznapokra.

Köleses zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma felkockázva
  • 1 szál répa felkarikázva
  • 1 szál petrezselyemgyökér felkarikázva
  • 2 marék zöldborsó
  • 1 karalábé felkockázva
  • fél zellergumó felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál köles
  • 1-2 evőkanál olaj
  • Só, bors, majoranna, natúr ételízesítő(pl.Reform, Vegamix), piros paprika, friss petrezselyemzöld

Elkészítése:

A zöldségeket - kivéve a fokhagymát- az olajon lepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverünk egy kiskanál csemege fűszerpaprikát. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk a fokhagymát, és a fűszereket. Ha a zöldségek kellően megpuhultak, hozzáadjuk az átmosott kölest is, ami 5-10 perc alatt megduzzad és kész is. Ha szükséges utóízesítjük. Friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

A zöldségfélék tetszőlegesen variálhatóak attól függően mit szeretnünk/mi van épp otthon.

Tápérték:

1 adagban 190 kcal, 5 g fehérje, 8 g zsír és  25 g szénhidrát található.

Dietetika:

TM: a recept változtatás nélkül használható tejmentes étrendben.

GM: a köles az egyik gluténmentes gabona, így a recept változtatás nélkül használható gluténmentes étrendben is.

FOGYI: fogyókűrás étrendbe is jól beilleszthető a napi kalória érték beszámolásával.

CB: Cukorbetek is fogyaszthatják a szénhidrát mennyiség beszámításával.

GYEREKEK: gyerekeknek is ajánljuk. Érdemes őket már kiskorukban megismertetni a változatos étrenddel, többek közt a kevésbé elterjedt gabonákkal. A kölest általában kedvelni szokták. :-)

Jó étvágyat!

Szeretettel

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Tápanyag számítás és dietetika: Molnár-Nemes Márta, dietetikus