- Ebédre
- Gabonakonyha
- Levesek
- Receptek
- Vega
- Zöldséges
- Levesbetétek
- Vacsorára
- 2002-03-04 15:00
Egy tápláló, finom és gyors zöldséges leves a hétköznapokra.
Köleses zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 1 szál répa felkarikázva
- 1 szál petrezselyemgyökér felkarikázva
- 2 marék zöldborsó
- 1 karalábé felkockázva
- fél zellergumó felkockázva
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál köles
- 1-2 evőkanál olaj
- Só, bors, majoranna, natúr ételízesítő(pl.Reform, Vegamix), piros paprika, friss petrezselyemzöld
Elkészítése:
A zöldségeket - kivéve a fokhagymát- az olajon lepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverünk egy kiskanál csemege fűszerpaprikát. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk a fokhagymát, és a fűszereket. Ha a zöldségek kellően megpuhultak, hozzáadjuk az átmosott kölest is, ami 5-10 perc alatt megduzzad és kész is. Ha szükséges utóízesítjük. Friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
A zöldségfélék tetszőlegesen variálhatóak attól függően mit szeretnünk/mi van épp otthon.
Tápérték:
1 adagban 190 kcal, 5 g fehérje, 8 g zsír és 25 g szénhidrát található.
Dietetika:
TM: a recept változtatás nélkül használható tejmentes étrendben.
GM: a köles az egyik gluténmentes gabona, így a recept változtatás nélkül használható gluténmentes étrendben is.
FOGYI: fogyókűrás étrendbe is jól beilleszthető a napi kalória érték beszámolásával.
CB: Cukorbetek is fogyaszthatják a szénhidrát mennyiség beszámításával.
GYEREKEK: gyerekeknek is ajánljuk. Érdemes őket már kiskorukban megismertetni a változatos étrenddel, többek közt a kevésbé elterjedt gabonákkal. A kölest általában kedvelni szokták. :-)
Jó étvágyat!
Szeretettel
Tápanyag számítás és dietetika: Molnár-Nemes Márta, dietetikus