KreDieSz

Ismerd meg a diót!​

A dió régóta nagy sikernek örvend, már Hippokratész is írt az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásairól. A mai írásunkban összegyűjtöttem pár hasznos tudnivalót róla:

  1. A növények közül kiemelkedő fehérje forrásnak számít
  2. A B6 vitaminnak tökéletes természetes forrása  többek közt a búzacsíra, a mandula, a mogyoró és a teljes kiőrlésű gabonák mellett. A B6-vitamin az egyik legszorgalmasabb vitaminunk. Tudtad, hogy legalább 100 különféle feladatot lát el? Többek közt az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Hiányában pedig fáradtság, levertség és ideggyengeség lép fel. Egy felmérés szerint a nők fele nem jut hozzá a napi ajánlott mennyiségű B6-vitaminhoz. A fogamzásgátlót szedő nőknél ez az arány még magasabb. Már kisebb mértékű hiánya is növeli a szervezetben a homocisztein szintet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. Súlyos B6-vitaminhiány tüneteként bőrbetegségek jelennek meg, dermatitis és acne jellemzően. Az idegrendszerre is hatással van, ezért a bőrtünetek előtt álmatlanságot, depressziót és esetenként görcsrohamokat lehet megfigyelni.
  3. A B6 vitamin mellett az E-vitamin tartalma is szót érdemel, ami az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású, zsíroldékony vitaminunk. Képes az öregedést késleltetni, valamint hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagokból, mint például a cigarettafüstből származó méreganyagoktól. Védi a szív-és érrendszert is, valamint segíthet a Parkinson-kór kezelésében és az Alzheimer-kór lefolyását is befolyásolja.
  4. Ásványi anyagok közül a kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat és káliumot tartalmaz.
  5. Bőségesen van benne élelmi rost is, ami többek közt jótékonyan hat az emésztőrendszerünkre.
  6. A diófélék - ezek közé szokás még sorolni a következőket: mogyoró, pisztácia, fenyőmag, kesudió, makadámdió, mandula, földi mogyoró – magjában sok zsiradék van: jobbára egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak (főleg olajsav, illetve omega6 és omega3 zsírsavak), míg telített zsírsav nem számottevő arányban (4–16%-ban) fordul elő bennük.  Az érelmeszesedésben fontos szerepű koleszterin azonban hiányzik belőlük. Megemlítendő növényi szterin tartalmuk, melyek haszna egyebek között az, hogy akadályozzák a koleszterin felszívódását. Értékes beltartalmi összetevőik révén kedvezőek a vérzsír-szintek rendezésére, védenek a szívkoszorúér-betegségek ellen, rendszeres fogyasztásukkal csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  7. Egyes források a diót – a többi csonthéjassal együtt, mint a mogyoró, mandula – afrodiziákumként tartják számon.
  8. Fogyasztása elősegíti a szellemi munkát, valamint csökkenti a depresszió kialakulását.
  9. Sokrétűen felhasználható: a legelterjedtebb a desszertekhez, süteményekhez, de jó tudni, hogy nemcsak az édes ízzel párosítható. Hideg vagy meleg gabonafélékhez, vagy húspótlóként tésztákhoz, fasírthoz, salátákba vagy zöldséges étekehez is felhasználhatjuk. A reggeli gabonakásához is adhatunk belőle darált vagy aprított formában. Tehetjük desszertekben gyümölccsel vagy joghurttal, vagy önmagában tápláló rágcsálnivalónak is fogyaszthatunk 1-1 marékkal. A dióból készült hidegen sajtolt olajat is érdemes kipróbálnunk – kevésbé elterjedt, mint az olíva, pedig beltartalmi értékei igen kiválóak. Íze karakteres, ami különösen alkalmassá teszi egyes ételek ízesítésére. Jól illik egyes édességek tésztájába keverve (pl. palacsinta, császármorzsa, piskóta), valamint hozzáadhatjuk mártásokhoz, szószokhoz és főzelékekhez is.  Salátaszószókban jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal, mint a  gyümölcsecet és a balzsamecet. Roston sült húsokhoz utólagos ízesítéshez, valamint rövid ideig sütött húsok sütéséhez olíva olajjal elkeverve pikáns ízt kölcsönöz a sülteknek. Jól illik nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz is, kifejezetten aromás íze pikánsan megfűszerezi ételeinket. A galambhegysalátához és a céklához illik a legjobban.
  10. A konyhán kívül kozmetikai célokra is alkalmazható: a dió olajat kiszáradt, berepedezett bőr felpuhítására alkalmazhatjuk, jól felhasználható masszázsokhoz vagy ajakápolóként is. A diót körülvevő belső burokból, olívaolajjal felfőzve pedig hajolajat készíthetünk, ami fényes, sötét barnás színt kölcsönöz a hajnak.

Nem árt tudni azt is, hogy kalória tartalma nem csekély, de fent felsorolt jótékony hatások miatt kár lenne kihagyni az étrendünkből. A mértékletes, rendszeres fogyasztása mindenképp egészségünkre válik! A mérték napi 1 marékot jelent.

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Források:

MDOSZ Táplálkozási Akadémia 2012. 03. - Vitaminhiány

MDOSZ Táplálkozási Akadémia 2008. 10. Afrodiziákumok

Új Diéta  2012. 03-04 – A “diók” és az egészség

Kálmán Renáta – Felkészülés az őszre receptekkel, Lét-tudatos táplálkozás 2013.