Így a tavasz közeledtével, amikor szervezetünk már igencsak kiéhezett a vitaminokra és ásványi anyagokra, de a boltokban még mindig nem túl bőséges a hazai friss zöldség- és gyümölcs kínálat, még mindig aktuális és jó megoldás, ha a csírák fogyasztásával színesítjük az étrendünket.

A kis csírák koncentráltan tartalmazzák a növények fejlődéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, így elmondhatjuk, hogy minőségileg is kiváló megoldás a téli hónapokban (is) a vitamin és ásványi anyag bevitel természetes forrásokból történő növelésére. Fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel kalória értéke minimális, gazdag tápanyagtartalma viszont jótékony hatású egy energiaszegény étrendben is.

Ha otthon készítjük el őket, akkor ez az egyik legolcsóbb lehetőség és csupán napi pár perc ráfordítással 3-4 nap alatt vitamindús növényeket csíráztathatunk. Ha vannak a családban gyerekek, mutassuk meg nekik is ezt a csodás folyamatot, ahogy a kis magokból a gondoskodásunknak köszönhetően pár nap alatt csírázó növénykék fejlődnek, biztos tetszeni fog nekik is ez az élmény. Az otthoni csíráztatás jóval olcsóbb, mintha a kész kicsírázott növényeket vásárolod meg, ami már kapható a legtöbb nagyobb szupermarketben. Persze az is jó, csak kevésbé pénztárcakímélő megoldás. Ha esetleg még nem kóstoltad őket vagy szeretnéd először kipróbálni, melyik milyen ízű, ez is jó ötlet lehet.

Hogyan csíráztassunk otthon?

Fontos, hogy kizárólag bio, étkezési célra megfelelő magokat vásárolj csíráztatáshoz! Ezeket biztos nem kezelték vegyszerekkel. A csávázott vetőmagot ne csíráztasd, mert mérgező! Bioboltokban, herbáriákban lehet kapni kifejezetten csíráztatásra szánt magokat, ezeket válaszd! Pár száz forintba kerülnek és 1 evőkanálnyi magból egy jó nagy marék kis növény nő ki.

A magokon kívül szükséged lesz egy csíráztató tálra, amit szintén bioboltokban tudsz beszerezni vagy egy nagyobb befőttes üvegre és egy kis gézdarabra.

Első lépésként a magokat folyó vízben átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű vízbe beáztatjuk őket. Az áztatási idő más lehet a különböző fajta magoknál, a csomagolásokon ezt általában feltüntetik. Tartsuk a magokat az áztatási idő alatt szobahőmérsékleten és biztosítsunk nekik elég helyet, hogy meg tudjanak duzzadni.

Az áztatási idő után mossuk át bő, folyó vízben és alaposan csöpögtessük le és tegyük a magokat a csírázó edényként lyukacsos részébe. Ha nincs edénykénk, akkor a befőttes üvegbe, aminek a tetejére rögzítsük a géz lapot, majd fordítsuk az üveget szájával lefelé 45 fokba megdöntve, hogy a magok a gézdarabra essenek.

Én ezt a fajtát használom jó pár éve:

Ezután márcsak arról kell gondoskodnunk, hogy naponta kétszer átöblítsük a magokat. Arra figyeljünk, hogy ne száradjanak ki, de felesleges víz se maradjon a tál aljába. A csíráztató tálka alján a lyukacsok, valamint a gézdarab is ezt a célt szolgálja, hogy a felesleges víz lecsepegjen.

Felhasználásuk
Hogy hányadik napon lehet felhasználni a már kész csírákat, az függ a magoktól, hogy mire akarod használni és a Te ízlésedtől is. Általánosan 3-6 nappal lehet számolni.

A kész kis csírák változatosan felhasználhatóak szendvicshez, salátákhoz vagy kefirbe/joghurtba keverve vagy akár csakúgy önmagunkban fogyasztva. Ízviláguk is igen különböző, biztos mindenki talál ízlésének megfelelőt: fellelhető közöttük a semlegesebb "zöld ízű" fajták, mint például a búza és a lucerna és ezek mellett az intenzívebb, csípősebbek is, mint például a retek és a hagyma csírák. Készíthetünk keveréket is a különböző fajtákból.

Ha van kedvetek kipróbálni a képeken látható szendvicskrémeket is, a recepteket is megtaláljátok a képek alatt:

1. kép: Szendvicskrém fekete retekkel

2. kép: Répás-mogyorós szendvicskrém

Jó étvágyat!

Szeretettel,