Mit tehetsz, ha nem vagy elégedett magaddal? Amikor úgy érzed, hogy kész kudarc az életed, a tükörbe nézve csak a hibáidat látod? Nézzük, mit tehetsz azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben! Bognár Judit, pszihológiai szakértő, a Boldogságkulcs bloggerének tippjeit olvashatjátok itt:

1.) Ne csinálj bolhából elefántot!
Ha valami nem úgy alakul, ahogy tervezted, akkor ne általánosíts! Ne hidd, hogy neked már soha semmi nem fog sikerülni!
Hibáztál? Az csak annyit jelent, hogy hibáztál, és semmi többet. Nem jelenti, hogy béna vagy ügyetlen lennél. Nem jelenti, hogy legközelebb is hibázni fogsz. És nem jelenti, hogy ki fognak rúgni vagy hogy elhagy a párod!


2.) Tanulj! Fejlődj! Lásd meg a lehetőséget!
Van, amit nem szeretsz magadban? Nézd meg, milyen fejlődési lehetőséget rejteget magában ez a helyzet! Mi az, amit tanultál magadról? Egy munkahelyi baki például megmutatja, hogy mely területeken lehetne még fejlődni. Egy veszekedés pedig rávilágít arra, hogy dolgozhatnál a kommunikációs készségeiden. Túlsúlyos vagy? Itt az alkalom, hogy egészségesebben táplálkozz és többet mozogj!
Ha olyan dologról van szó, amin nem tudsz változtatni, akkor is van lehetőség a fejlődésre: gyakorolhatod az önelfogadást! Miről is van szó? Hogy úgy fogadd el magad, ahogy vagy! Minden tulajdonságoddal, életkörülményeddel, emberi kapcsolatoddal és múltbéli hibáddal együtt! Csodálatos vagy, még akkor is, ha Te nem így érzed! Nem hiszel nekem? Kérd meg 3 jó barátodat, hogy írjanak le 10 dolgot, amit szeretnek benned! Tartsd a listát szem előtt, és olvasd át minden nap!

3.) Legyél kedves magadhoz!
Figyelted már, hogyan beszélsz magaddal? Mit mond az a kis hang a fejedben? Ha nem a legszebb dolgokat, akkor itt az idő, hogy változtass rajta! Először is próbáld mindig rajtakapni magad a kritizáláson! Utána vond vissza, amit magadnak mondtál, és mondj helyette valami szépet! A legjobb, ha felidézel egy olyan alkalmat, ami a jó tulajdonságaidat példázza. Ha azt mondod, hogy „de hülye vagyok”, akkor utána szólj így magadhoz. „Visszavonom. Értelmes ember vagyok. Elvégeztem az egyetemet, jó állásom van, és tájékozott vagyok a világ dolgaiban. Ebből következik, hogy nem lehetek hülye.”


4.) Ne legyél maximalista!
Igen, szeretünk jó munkát végezni, de a maximalizmus már áthajlik az egészségtelen tartományba. Ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben! Tanuld meg azt mondani, hogy a teljesítményed elég jó, és ne ostorozd magad azon, hogy még ennél is jobb lehetne. Elég jó a munkád. Elég szép vagy. És elég ügyes. Lehet, hogy kiskorodban úgy érezted, nem vagy elég jó, és mindent megtettél azért, hogy kivívd a szüleid szeretetét és elismerését. De ezt most már hagyd magad mögött! Te így is szerethető vagy!

Bognár Judit

pszichológiai szakértő, boldogság coach

www.boldogsagkulcs.hu