KreDieSz

5 tipp, hogy megelőzd a cukorbetegséget​

A Harvard egyik cikke szerint a 2-es típusú diabetes megelőzhető lenne. De mégis hogyan? Íme 5 egyszerű tipp, hogy nagy eséllyel elkerüld a cukorbetegséget:

1. A tévézés helyett válaszd a sportot!
Kerüljön az edzés az első, a képernyő bámulás az utolsó helyre. A rendszeres testmozgással csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának a rizikója. Hogy kordában tudd tartani a testsúlyodat, elengedhetetlen a mozgás szerepe. Mindegy, milyen sportot választasz, a lényeg, hogy élvezd és be tudd illeszteni a napi rutinodba.

2. Figyelj a súlyodra!
Ha normál testalkatú vagy, igyekezz ezt megtartani. Ha rendelkezel súlyfelesleggel, próbáld meg leadni. Ebben 2 nagy segítőd a testmozgás és az egészséges táplálkozás lesz. A túlsúly nemcsak esztétikai kérdés, ez az egyik legfontosabb, amit tehetsz, hogy megelőzd a 2-es típusú diabetes kialakulását.

3. Válaszd az egészséges zsiradékokat és  fehérje forrásokat és egyél kevesebb vörös húst és húskészítményt!
Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak kedvezőek a diabetes és a szívbetegségek kockázatának csökkentésének érdekében. Gyakorlatiasan nézve jó választás az olívaolaj, a repceolaj, csakúgy mint az avokádóban, diófélékben és a magvakban található zsírsavak. A fehérje bevitel biztosításához a szárnyasok, a halak és a hüvelyesek a kedvezőek, vörös húsok és húskészítmények fogyasztását csak ritkán, alkalomszerűen javasolt.

4. Fókuszálj a növényi eredetű ételekre, élelmiszerekre
Kedvező hatású, ha sok teljes őrlésű gabonát és élelmiszereket fogyasztasz. Zöldségből, gyümölcsből is naponta minél többször és többfélét.

5. Mellőzd a finomított szénhidrátokat és a cukros üdítőket!
A cukros üdítők, édességek, a fehér kenyér és pékáruk, péksütemények, a hagyományos rizs, a tészták, a burgonya gyors vércukorszint emelkedést okoznak. Ezek gyakori és bőséges fogyasztása növeli az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Ezeket érdemes az étrendbe lecserélni egészségesebb alternatívákra.

Végezetül álljon itt a Harvard képes "egészséges táplálkozási tányér" ajánlása az egészséges és a cukorbetegséget megelőző étrendhez. A fordítást én követtem el, ha szeretnéd megnézni az eredetit is, itt találod:

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach