Kedves kicsi fiam mostanság rákapott arra, hogy nem eszi meg ugyanazt az ételt másnap, mégha előtte nap szívesen fogyasztotta is, így megdőlni látszik az eddig megszokott 2 napra főzök gyakorlat. Ehelyett most azt vetettem be, hogy a megmaradt ételből kis fantáziával és időráfordítással új ételeket kreálok, ami ugyan hasonló az alap miatt, de mégsem ugyanaz. Ezen maradék újrahasznosítós ötleteimet tervezem összegyűjteni az “Amikor a … újjászületik” bejegyzésekben, melynek most első részében a bolognai alap szósz lesz a főszereplő.

  1. Tepsis bolognai: jóformán ugyanaz, de egy picit mégis más, és így másnap is hajlandó elfogyasztani a Fiatal Úr. Főzök ki tésztát (általában durum fajtákat választok, pl. pennét, csavartat), egy tepsiben összekeverem a szósszal, reszelek a tetejére sajtot, és összesütöm sütőben.
  2. Lasagne: hasonló az előzőhöz, csak lasagne lapok közé rétegezve a szószt. Itt több fajta létezik, mindig kövesd az adott termék dobozán feltüntetett javaslatokat. A tetejére itt is mehet a sajt.
  3. Palacsinta: mi nagyon szeretjük a sós töltelékes palacsintákat, és a bolognai szósz is jó választás palacsinta töltelék gyanánt is. A tésztát én fele-fele arányban fehér-teljes kiőrlésű lisztből szeretem készíteni.
  4. Leveles tésztába töltve, kis batyuknak csomagolva, sajttal megsütve. Leveles tésztákból is lehet már jobb minőségűt találni a boltok polcain is ha nincs időd/kedved fél napig otthon sütögetni. Érdemes megnézni az összetevőket a készen vásároltaknál. Én olyan fajtát szoktam választani,  amik nem tartalmaznak hidrogénezett növényi zsírokat, ízfokozókat, volt már hogy találtam teljes kiőrlésűt is.

Ha tetszik az ötlet és vannak Nektek is további tippjeitek, szívesen fogadom, ér kiegészíteni ;-) Szeretettel várjuk javaslataitokat az hatszinviragprogram@gmail.com e-mail címre!

Jó étvágyat!

Szeretettel,