- Alakformálás
- Dietetika és életmód
- Egészséges táplálkozás
- Cukorbetegség
- Diéták
- Egészséges életmód
- Fogyás
- Ismerd meg!
- 2009-11-05 21:06
Rengeteg élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrokat - olyanok is, amikről az a hír járja, hogy nagyon egészségesek. Íme pár dolog, amivel nem árt tisztában lennünk:
Mi is az a hozzáadott cukor?
A különböző nyersanyagok, élelmiszerek egy részének van alapban is természetes cukortartalma. Ilyen például a gyümölcsökben természetesen előforduló gyümölcscukor (fruktóz), vagy a tejben a tejcukor (laktóz). Amikor azonban az ételkészítés során az alapanyaghoz cukrot teszünk, vagy az élelmiszer feldolgozása során a termékhez cukrot adagolnak, már hozzáadott cukorról beszélünk. Ilyen például, ha az epret fogyasztás előtt jól megcukrozzuk, vagy a reggeli kávét néhány mokkáskanál cukorral ízesítjük.
A hozzáadott cukrok forrásai lehetnek például:
- édességek (csokik, cukorkák..stb)
- pékáruk, sütemények
- üdítők, szörpök, energiaitalok (necsak a kólára gondolj, a gyümölcslevek egy része is ide tartozik)
- levesporok, salátaöntetek
- kechupok, mustár
- zöldségkonzervek (pl. kukorica)
- bébiételek egy része
- egyes instant teák, kávék (3 in 1 kávék), kakaóporok (pl. Nesquik)
- a legtöbb müzli és gabonapehely keverék
- gyümölcs joghurtok, krémtúrók, tejes desszertek, pudingok
Ha édesítőszert vagy cukorpótlót adnak egy termékhez, a címkén fel kell tüntetni jelenlétüket. Az „Összetevők” felirat után mennyiségileg csökkenő sorrendben szerepelnek az élelmiszer hozzávalói, vagyis az az összetevő szerepel az első helyen, amiből a legtöbbet tartalmazza a termék. Ezeket az anyagokat általában a nemzetközileg is elismert „E” jelöléssel írják csomagolásra. Az E 950-968 közöttiek jelölik az édesítőszereket és cukorpótlókat (kivétel ez alól a szorbit és a mannit, amelyek jelölése E 420, illetve E421). Édesítőszerek csak a Magyar Élelmiszerkönyvben lévő táblázatban felsorolt élelmiszerekhez az ott megadott mennyiségben használhatók fel, édesítési célokra. Ha a termék hozzáadott cukrot és édesítőszert is tartalmaz, a terméken fel kell tüntetni a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést. A hozzáadott cukorra az élelmiszercímkén többek között a következő kifejezések utalnak:
- glükóz
- dextróz
- glükóz-fruktóz szirup
- cukor, barna cukor.
- kukoricaszirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS)
- fruktóz
- méz
- invertcukor
- keményítő szirup
- maltóz
- szacharóz
- juharszirup
- melasz
Az otthoni használatkor hozzáadott cukorokkal könnyebb a helyzet, mert ott pontosan tudjuk mihez-mit-és mennyit adunk hozzá. Ebben a kérdésben azt javaslom, amennyire lehet, törekedjünk a legminimálisabb cukorfogyasztásra. Amit lehet, fogyasszunk natúran - például a gyümölcsöket, vagy a teát. Ha eddig sok cukorral édesítettél, kezd el fokozatosan, hétről-hétre csökkenteni a mennyiséget, így adsz időt a szervezetednek az áthangolódásra és nem lesz olyan drasztikus a változás. Ha pedig olykor mégis elcsábulunk egy-egy édesebb falatra, nem dől össze a világ. Egy krémestől még senki sem lett elhízott. Valamint a cukor helyettesítésére rengeteg alternatíva közül válogathatunk már. Igazából nem szeretem az ilyen „egészséges” „nem egészséges” címkéket, mert – mint a táplálkozás szinte minden kérdésében – nem mindegy, hogy kiről beszélünk? Más lesz a jó megoldás egy cukorbeteg szempontjából, más egy fogyókúrázót tekintve, és más a gyerekeket nézve. De ez megér hamarosan egy következő cikket... :-)
Szeretettel,