KreDieSz

Amit a hozzáadott cukorról tudni érdemes​

Rengeteg élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrokat - olyanok is, amikről az a hír járja, hogy nagyon egészségesek. Íme pár dolog, amivel nem árt tisztában lennünk:

Mi is az a hozzáadott cukor?

A különböző nyersanyagok, élelmiszerek egy részének van alapban is természetes cukortartalma. Ilyen például a gyümölcsökben természetesen előforduló gyümölcscukor (fruktóz), vagy a tejben a tejcukor (laktóz). Amikor azonban az ételkészítés során az alapanyaghoz cukrot teszünk, vagy az élelmiszer feldolgozása során a termékhez cukrot adagolnak, már hozzáadott cukorról beszélünk. Ilyen például, ha az epret fogyasztás előtt jól megcukrozzuk, vagy a reggeli kávét néhány mokkáskanál cukorral ízesítjük.

A hozzáadott cukrok forrásai lehetnek például:

  • édességek (csokik, cukorkák..stb)
  • pékáruk, sütemények
  • üdítők, szörpök, energiaitalok (necsak a kólára gondolj, a gyümölcslevek egy része is ide tartozik)
  • levesporok, salátaöntetek
  • kechupok, mustár
  • zöldségkonzervek (pl. kukorica)
  • bébiételek egy része
  • egyes instant teák, kávék (3 in 1 kávék), kakaóporok (pl. Nesquik)
  • a legtöbb müzli és gabonapehely keverék
  • gyümölcs joghurtok, krémtúrók, tejes desszertek, pudingok

Ha édesítőszert vagy cukorpótlót adnak egy termékhez, a címkén fel kell tüntetni jelenlétüket. Az „Összetevők” felirat után mennyiségileg csökkenő sorrendben szerepelnek az élelmiszer hozzávalói, vagyis az az összetevő szerepel az első helyen, amiből a legtöbbet tartalmazza a termék. Ezeket az anyagokat általában a nemzetközileg is elismert „E” jelöléssel írják  csomagolásra. Az E 950-968 közöttiek jelölik az édesítőszereket és cukorpótlókat (kivétel ez alól a szorbit és a mannit, amelyek jelölése E 420, illetve E421). Édesítőszerek csak a Magyar Élelmiszerkönyvben lévő táblázatban felsorolt élelmiszerekhez az ott megadott mennyiségben használhatók fel, édesítési célokra. Ha a termék hozzáadott cukrot és édesítőszert is tartalmaz, a terméken fel kell tüntetni a „cukorral és édesítőszerrel” kifejezést. A hozzáadott cukorra az élelmiszercímkén többek között a következő kifejezések utalnak:
 

  • glükóz
  • dextróz
  • glükóz-fruktóz szirup
  • cukor, barna cukor.
  • kukoricaszirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS)
  • fruktóz
  • méz
  • invertcukor
  • keményítő szirup
  • maltóz
  • szacharóz
  • juharszirup
  • melasz

Az otthoni használatkor hozzáadott cukorokkal könnyebb a helyzet, mert ott pontosan tudjuk mihez-mit-és mennyit adunk hozzá. Ebben a kérdésben azt javaslom, amennyire lehet, törekedjünk a legminimálisabb cukorfogyasztásra. Amit lehet, fogyasszunk natúran - például a gyümölcsöket, vagy a teát. Ha eddig sok cukorral édesítettél, kezd el fokozatosan, hétről-hétre csökkenteni a mennyiséget, így adsz időt a szervezetednek az áthangolódásra és nem lesz olyan drasztikus a változás. Ha pedig olykor mégis elcsábulunk egy-egy édesebb falatra, nem dől össze a világ. Egy krémestől még senki sem lett elhízott. Valamint a cukor helyettesítésére rengeteg alternatíva közül válogathatunk már. Igazából nem szeretem az ilyen „egészséges” „nem egészséges” címkéket, mert – mint a táplálkozás szinte minden kérdésében – nem mindegy, hogy kiről beszélünk? Más lesz a jó megoldás egy cukorbeteg szempontjából, más egy fogyókúrázót tekintve, és más a gyerekeket nézve. De ez megér hamarosan egy következő cikket... :-)

Szeretettel,

 

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach