KreDieSz

Avokádós citrussaláta​

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim - mint például ez. Nálunk ez pár éve visszatérő hagyományként a karácsonyi menü egyik fogása a citromos sült lazac mellé köretnek, de annyira megszerettem, hogy szívesen készítem ünnepeken túl is a téli időszakban. Jól esik könnyű vacsorának 1-1 szelet hal, sült csirke vagy grill sajt mellé.

Avokádós citrussaláta

Hozzávalók:

  • 2 db avokádó
  • 2 db narancs
  • 1 db grapefruit
  • 1-2 evőkanálnyi olajos mag keverék (pl.szezámmag, lenmag, fenyőmag, tökmag...)

Az öntethez:

  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 narancs kifacsart leve
  • só, bors

Elkészítése:

Az öntet hozzávalóit összekeverjük. A narancsokat és a grapfruitot gerezdekre szedjük és felszeleteljük. Aki a grapefruitot nem szereti, készítheti csak narancsból is. Vagy ha szeretitek a pomelot az is mehet bele. Az avokádót felkockázzuk, majd beleforgatjuk gyorsan az öntetbe (mert könnyen elszíneződik).Hozzákeverjük a citrusokat és meghintjük a mag keverékkel.

Tápanyag tartalom:

1 adagban 217 kcal, 3 g fehérje, 12 g zsír és 26 g szénhidrát található.

Dietetika:

TM: a tejmentes étrendbe a hozzávalók és az elkészítés változtatása nélkül jól beilleszthető.
GM:  a gluténmentes étrendbe a hozzávalók és az elkészítés változtatása nélkül jól beilleszthető.
FOGYI:  az étrendbe a hozzávalók és az elkészítés változtatása nélkül jól beilleszthető. További energiacsökkentés elérése érdekében az édesítésre méz helyett használhatunk xilitet, eritritet, steviát vagy mesterséges édesítőszert, de édesítés nélkül is fogyasztható. Méz nélkül a kalória értéke 187 kcal.
CB: Cukorbetek is fogyaszthatják a szénhidrát mennyiség beszámításával. Méz helyett használjunk édesítéshez xilitet, eritritet, steviát vagy mesterséges édesítőszert, édesítés nélkül is fogyasztható. Méz nélkül a szénhidrát értéke 18 g 1 adagban.
GYEREKEK: Egy éves kor után építhető be az étrendbe. Hozzávalók közül a tökmag és a fenyőmag elhagyható fulladásveszély miatt. Mézzel is szintén csak egy éves kor betöltése után lehet próbálkozni.

Jó étvágyat!

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Tápanyagszámítás és dietetika: Molnár-Nemes Márta, dietetikus

Fotó: Csonkáné Netti