A brokkolit javasolt beválogatni az étrendünkbe, mert jótékonyan segíti az immunrendszer működését, többek közt karotin-,C-vitamin, valamint glutation tartalmának köszönhetően. Készülhet belőle például főzelék:
Ne ijedj meg tőle, kicsit "Chokitós" (emlékeztek? ronda, de finom :-)) Ha szereted a brokkolit, ez is ízleni fog, érdemes adni neki egy esélyt.
Brokkolis burgonyafőzelék
Hozzávalók:
- fél kg (fagyasztott) brokkoli
- 4 közepes szem krumpli felkarikázva
- 1 kis doboz sovány tejszín
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- só, bors, 2 babérlevél, adalékmentes ételízesítő (pl. Reform, Vegamix)
Elkészítése:
A felkarikázott burgonyát sóval és babárlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A megfőtt burgonya karikákat félre tesszük, a főzőlevét felforraljuk, és a mirelit brokkoli rózsákat kb. 5 percig fedő alatt, takarékon megpároljuk benne. Nem kell hozzá sok víz, kicsit kevesebb, mint ami ellepi, hogy ne legyen túl híg a végeredmény. Akinek van párolóedénye, elkészítheti abban is a brokkolit. Borssal, ételízesítővel ízesítjük, majd ha megfőtt botmixerrel pürésítjük. A tejszínt és a lisztet kikeverjük, a forró főzelékből adagolunk hozzá egy pár kanállal, úgy adjuk hozzá az egészhez. Belemerjük a burgonyakarikákat is, egy pár percig még főzzük együtt és már kész is.
Tepsis tojáslepény
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 1-2 dl tej
- 15 dkg teljes kiőrlésű kenyér
- só
Elkészítése:
A kenyeret kisebb darabokra tépkedjük. A tojást, a tejjel és a sóval felverjük. A kenyér darabkákat egy kisebb tűzálló tálba vagy kerámia tepsibe szórjuk, leöntjük a tojással és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsül. Az utolsó 5 percben légkeverésre szoktam kapcsolni, akkor kicsit ropogósabb lesz a végeredmény. A tetejére szórhatunk egy kis reszelt sajtot is, úgy még finomabb.
Jó étvágyat!
Szeretettel,