A brokkolit javasolt beválogatni az étrendünkbe, mert jótékonyan segíti az immunrendszer működését, többek közt karotin-,C-vitamin, valamint glutation tartalmának köszönhetően. Készülhet belőle például főzelék:

Ne ijedj meg tőle, kicsit "Chokitós" (emlékeztek? ronda, de finom :-))  Ha szereted a brokkolit, ez is ízleni fog, érdemes adni neki egy esélyt.

Brokkolis burgonyafőzelék

Hozzávalók:

  • fél kg (fagyasztott) brokkoli
  • 4 közepes szem krumpli felkarikázva
  • 1 kis doboz sovány tejszín
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • só, bors, 2 babérlevél, adalékmentes ételízesítő (pl. Reform, Vegamix)

Elkészítése:
A felkarikázott burgonyát sóval és babárlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A megfőtt burgonya karikákat félre tesszük, a főzőlevét felforraljuk, és a mirelit brokkoli rózsákat kb. 5 percig fedő alatt, takarékon megpároljuk benne. Nem kell hozzá sok víz, kicsit kevesebb, mint ami ellepi, hogy ne legyen túl híg a végeredmény.  Akinek van párolóedénye, elkészítheti abban is a brokkolit. Borssal, ételízesítővel ízesítjük, majd ha megfőtt botmixerrel pürésítjük. A tejszínt és a lisztet kikeverjük, a forró főzelékből adagolunk hozzá egy pár kanállal, úgy adjuk hozzá az egészhez. Belemerjük a burgonyakarikákat is, egy pár percig még főzzük együtt és már kész is.

Tepsis tojáslepény
Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1-2 dl tej
  • 15 dkg teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítése:
A kenyeret kisebb darabokra tépkedjük. A tojást, a tejjel és a sóval felverjük. A kenyér darabkákat egy kisebb tűzálló tálba vagy kerámia tepsibe szórjuk, leöntjük a tojással és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsül. Az utolsó 5 percben légkeverésre szoktam kapcsolni, akkor kicsit ropogósabb lesz a végeredmény. A tetejére szórhatunk egy kis reszelt sajtot is, úgy még finomabb.
 

Jó étvágyat!

Szeretettel,