Érdekes gabonaétel, akár köretnek, kisebb étkűeknek akár főfogásnak is megállja a helyét.

Kukoricaprósza

Hozzávalók:

  • 1 nagy pohár kefir
  • 2 tojás
  • 1 hagyma felkarikázva
  • 1 kis pohár tejföl
  • kukoricaliszt
  • ízlés szerint friss zöldfűszerekkel tovább ízesíthető (pl. snidling, petrezselyemzöld)
  • kevés vaj/margarin a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A kefirt, a tojásokat, a sót és a kukoricalisztet egy tálban elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Egy kisebb sütőtálat kikenünk vajjal/margarinnal, és beleöntjük a masszát. A tetejére pöttyözzük a tejfölt, és rákarikázzuk a hagymát. 200 fokon kb. 40 perc alatt sül meg.

Ez az alap recept, de ízlés szerint tovább dúsíthatjuk zöldségfélékkel, és/vagy sonka kockákkal, a tetejére reszelt sajttal.

Én szeretem így magában, önálló ételként is, egy nagy bödön friss salátával joghurtos-fokhagymás öntettel. Maga a prósza önmagában elég száraz, így saliból érdemes olyat választani mellé, ami bővebb, hígabb öntetet tartalmaz. Férjnek önálló ételként nem tálalnám :-), de köretként Ő is elfogadja - például marhapörkölt mellé:

Jó étvágyat!

Szeretettel,