Napjainkban rengeteg táplálkozási irányzat közül válogathatunk, tele van az internet, a magazinok a sok-sok ajánlással – a lehetőségek száma szinte végtelen. Ez is tipikusan az a téma lett, amihez mindenki ért(eni vél), mint a focihoz, meg a gyerekneveléshez.

Sokan sajnos az egészséges táplálkozást nagyon furcsa dolgokkal azonosítják, amiket valójában nem mondanék egészségesnek, inkább szélsőségesnek. Dietetikusként az a véleményem, hogy ez esetben a túl sok lehetőség, a túl nagy szabadság inkább nehezíti, mint könnyíti a választást. Laikusként igencsak kihívást jelenthet eligazodni az információk rengetegében, a sokszor egymásnak teljesen ellentmondásos ajánlásokban. Nincs olyan élelmiszer, nyersanyag, tápanyag, amit az elmúlt években egyes irányzatok ki ne kiáltottak volna bűnbaknak. Ismeritek a viccet? „Glutént ne. Tejet ne. Húst ne. Feldolgozottat ne. Sót ne. Cukrot ne. Zsírt ne. Tescós felfújt paradicsomot ne. … akkor csak a bor maradt?!”

Ezzel a cikkemmel abban szeretnék segítséget nyújtani, hogy mi az, ami segíthet eligazodni ebben a káoszban, mik azok a kérdések, amelyeket érdemes feltenni magadnak, mielőtt belevágnál az étkezési szokásaid megreformálásába.

Kérdések, amiket mindenképp tegyél fel magadnak, mielőtt a tettek mezejére lépsz:

●       Miért akarsz változtatni?

●       Mi a belső és a külső indíttatásod, ami motivál a változásra?

●       Mi a célod?

●       Mik az igényeid?

●       Mi a motivációd?

●       Mik az erőforrásaid, amikre támaszkodhatsz?

●       Hogy alakult ki a jelenlegi helyzet? Mivel tartod fent?  Min tudnánk változtatni?

●       Mi az, amire van ráhatásod, mi az, amire nincs?

●       Milyen lehetőségeid vannak a jelenlegi élethelyzetedben?

●       Mi az, ami reálisan, hosszú távon is beilleszthető az életedbe?

●       Van-e valami meglévő betegséged, aminek a diétáját figyelembe kell venni, vagy „csak” a fogyás/alakformálás, esetleg egészséges életmód kialakítása/jelenlegi testsúlyos megtartása a cél?

Ha van fennálló betegséged, ez esetben tanácsos dietetikus segítségét kikérni az étrend kialakításában. Gyerekek étrendjének összeállításakor, várandósság/szoptatás alatt is fordítsunk figyelmet arra, hogy honnan tájékozódunk, ez nem az extrém diéták kipróbálásának időszaka!

Ha úgy érzed, a fenti kérdések megválaszolása egyedül nehezen megy, jól jönne a támogatás legalább az első lépések megtételéhez, nem szégyen segítséget kérni. Ahogy az autódat sem valószínű, hogy nekiállsz megszerelni egyedül, és inkább elviszed a szervizbe, ugyanúgy ebben a kérdésben is érdemes szakszerű segítséget igénybe venni. A táplálkozás tekintetében is azt javasolnám, hogy olyat érdemes választani, akinek ez a szakmája, és megfelelő szakképzettséggel rendelkezik. A szaktudás mellett nagyon fontos az is, hogy meglegyen emberileg is a szimpátia és a bizalom. Az alábbiakban leírok még pár szempontot, amelyet érdemes figyelembe venni szakember és életmód választásakor.

Amiket érdemes figyelembe venni a választásnál:

Bánj óvatosan azokkal az étrendekkel/diétákkal, amelyekre az jellemző, hogy:

●       Kizárólag az általuk forgalmazott készítményeket szabad vásárolni.

●       Kevés élelmiszert, alapanyagot engedélyez, sokfélét kizár.

●       A betegségek kialakulásáért egyes élelmiszereket, összetevőket kikiált „bűnbaknak”.

●       Csak és kizárólag a saját ajánlásait tartja egészségesnek, ami mindenkinek, minden állapotban tökéletesen megfelel.

●       Nem veszi figyelembe az egyéni különbségeket, célokat és lehetőségeket. Mindenkinek mást jelent a fejlődés. Nem ugyanaz a cél, és nem ugyanaz az életmód lesz szükséges egy bikinimodellnek, aki napi minimum 3 órát tud foglalkozni az alakformálással és ez van most jelenleg nála a fókuszban, és más egy 3 gyerekes családanyának, aki szeretne fogyni 10 kg-t és visszaépíteni az életébe a testmozgást.

●       Az olyan diéták, amelyek rövid idő alatt, látványos eredményt ígérnek, megterhelik a szervezetet, ezeket kerüld. Az önsanyargatással, gyorsan elért súlyvesztés általában többszörösen „visszajön” a diéta elhagyásával.

Ha szeretnénk változtatni étrendünkön, az egyik legfontosabb szempont, hogy olyan életmódformát válasszunk, ami a legjobban illeszkedik az élethelyzetünkhöz, preferenciáinkhoz, és számunkra a leginkább követhető. Érdemes hosszú távra tervezni, életmódváltásban gondolkozni – tehát olyat választani, amit akár hónapokon, éveken át is tartani tudnánk. A siker egyik kulcsa, hogy mennyire tudjuk követni, betartani az ajánlásokat. Tartsuk tiszteletben a saját ízlésvilágunkat, szokásunkat, és ne próbáljunk meg olyat magunkra erőltetni, ami nagyon távol áll tőlünk.

Gondold végig azt is, hogy mi az, amiben segítséget szeretnél kérni: a célok kialakítása, gondolkodási mintákon való változtatás, szokások hatékony bevezetése, motiváció és mentális támogatás és/vagy konkrétan az étrendi rész az, amiben jól jönne a támogatás?

Én kezdő dietetikusként anno gyakran éltem meg a kliensekkel együtt kudarcnak azt – és többek közt ez volt az egyik oka, hogy elvégeztem a coachképzést Lilinél –, hogy ha csak a táplálkozási részre koncentrálunk, és csak a mit, mikor és mennyit egyek kérdésről beszélünk, a legtöbb esetben borítékolható volt a sikertelenség az első lendület múlásával. Ha nem fektetjük le a megfelelő alapokat, olyan, mintha a tetővel akarnánk kezdeni a házépítést, amikor még hiányoznak a falak és az alap.

A coaching és a dietetika együtt véleményem szerint igen hatékony párosítás: az előbbi segít, hogy kitűzd a megfelelő céljaidat, végiggondold reálisan az utat, amit be szeretnél járni és feltérképezd az oda vezető lépéseket. Segít kialakítani a megfelelő gondolkodási mintákat és bevezetni az új szokásokat. Érdemes először fejben kezdeni a nagytakarítást, utána a kamrában. Persze a dietetikai szakmai rész sem hagyható ki, mert hiába építed fel logikusan, ha olyan táplálkozási szokásokat akarsz bevezetni, amelyek hosszú távon nem tarthatóak, nem passzolnak az életedbe és nem a céljaidat szolgálják. Mind a kettő kell a sikerhez. A táplálkozás és a megfelelő mentális hozzáállás mellett ne feledkezzünk meg a testmozgás, a pihenés, az energiaszint szerepéről sem, amelyek mind az egészséges életmód részei, együtt alkotnak egy egységet. Ezek ugyanolyan fontosak, mint az, hogy mit eszel.

A fent leírtak megvalósítása így nem egy gyors, 1 hónap alatt ledobsz 10 kg-t és pár hét alatt megváltjuk a világot (utána meg összezuhanunk…) út. De ahogy a kilók sem 1 hónap alatt jöttek fel, ugyanúgy türelmesnek kell lenni a változással is, és időt adni önmagunknak a megvalósításra. Célravezetőbb a lassabb, de biztosabb haladás és folyamatban gondolkodni, reális célokkal: lépésről-lépésre haladni.

Szeretettel;