A nyári szünetben sokszor nehéz lekötni a gyerekeket. Íme pár játékötletet, ami jól feldobhatja a napjukat és jól meg is mozgatja őket. A játékok többsége kis beruházással megvalósítható.

  1. Vízi pisztoly csata: ha nincs udvarunk a park is megfelelő erre a játékra. Ebben az esetben gondoskodni kell a víz utánpótlásáról, hacsak nincs a parkban vízcsap.
  2. Kincskeresés: rejtsünk el a lakásban, az udvaron, a játszótéren kis meglepetéseket. (egy új labdát, pár finom falatot, apró figurákat...bármit, amit szeret gyermekünk), majd készítsünk hozzá térképet, ami alapján fel kell lelni a kincset! Lehet ez rajzos térkép, de ötletes kérdésekkel is rávezethetjük gyermekünket az oda vezető útra. Esetleg egy-egy helyes megfejtés után, kaphat egy útirányt. Így az év közben tanult ismereteit is átismételhetjük, észre sem veszi a tanulást.
  3. Ugróiskola: kicsik és nagyok is szívesen ugrálnak. Csak egy kréta, néhány kavics és kezdődhet a játék.  A kicsik a számokkal is ismerkedhetnek, az egyensúly érzékük is javul.
  4. Labdajátékok: foci, kidobós, tollas, kosárlabda, ...nagy a választék
  5. Célba dobás: ehhez a játékhoz különböző méretű dobozokra, vödrökre/lavórra és labdákra lesz szükségünk. Helyezzük különböző távolságba az eszközöket, amikbe bele kell találni. Kezdődhet a dobálás. Ha, a lakásban játsszuk a törékeny tárgyakra ügyeljünk!
  6. Buborékfújás: ki fúj többet, nagyobbat? vagy Kapd el a buborékokat!
  7. Járjuk körbe lakóhelyünk játszótereit. Érdemes változtatni a helyszíneket, ha van rá lehetőség, és nem mindig ugyanazt célba venni. A kirándulásokra mindig vigyünk magunkkal folyadékot, és némi ennivalót.
  8. Piacozás: Menjünk el a piacra körülnézni. Így a program mellett friss idény zöldségeket és gyümölcsöket is beszerezhetünk :-)
  9. A közlekedés szabályait is megtanulhatjuk játékosan. Rajzoljuk le a közlekedési táblákat, először a legfontosabbakkal kezdjük. (stop tábla, elsőbbségadás kötelező, főútvonal, gyalogátkelő, behajtani tilos stb.), majd memorizálás után rendezzünk felismerési versenyt. A tanultak aztán kerékpározás vagy séta közben élesben átismételhetjük. Kvíz kérdéseket is feltehetünk a közlekedés szabályaival kapcsolatban. Ezt a játékot rossz idő esetén is játszhatjuk.
  10. Menjünk lakóhelyünkön „kirándulni” nézzünk szét úgy, mintha sose jártunk volna itt. Ha vannak nevezetességek, abból felkészülhetnek a nagyobb gyerekek, és idegenvezetést tarthatnak a kicsiknek vagy a szüleiknek. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó móka lehet a geoládázás, melyről itt részletesen olvashattok. Érdemes rákeresni a lakóhelyre is, okozhat meglepetéseket :-)
  11. Klasszikusok, mint a bújócska, fogócska, futóverseny vagy sorversenyek.
  12. A hintázás amellett, hogy jó móka, a gyerekek egyik legjobb fejlesztő eszköze is. Hogy miért jó hintázni és hogy milyen korú gyerkőcnek milyen fajtát válasszunk, megtudhatjátok a Hinta-palinta írásunkból.

Jó szórakozást!

Szeretettel,