- Levesek
- Receptek
- Vega
- Sajtos
- Ebédre
- Vacsorára
- Zöldséges
- Levesbetétek
- Évszakok
- Tavasz
- Nyár
- 2014-06-21 10:10
Végre itt a tavasz és az egyre több hazai idény zöldség és gyümölcs. Ezúttal egy tartalmas és ízletes leves receptjét ajánlom a figyelmedbe, sok friss zöldséggel készítve:
Újburgonyaleves sajtos gombóckákkal
Hozzávalók:
- 80 dkg újburgonya vékonyan felkarikázva
- 2 db sárgarépa felkarikázva
- 1 db petrezselyemgyökér felkarikázva
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2-3 szál újhagyma felkarikázva
- 2 dl sovány főzőtejszín
- 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
- 3 gerezd fokhagyma áttörve vagy apróra vágva
- só, bors
A sajtos gombócokhoz (kb. 20 db lesz belőle):
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
- 4 evőkanál kukoricadara (búzadarával is helyettesíthető)
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- apróra vágott petrezselyemzöld vagy snidling
Elkészítése:
Az olajon lepirítjuk a vöröshagymát, a répát és a petrezselyemgyökeret, majd felengedjük kb. 1 liter vízzel. Hozzáadjuk a felkarikázott újburgonyát , a fokhagymát és a fűszereket.
Közben a sajtos gombóc hozzávalóit összekeverjük, és negyed órát állni hagyjuk.
Ha a levesben a burgonya már majdnem puha, jöhet bele az újhagyma is. Pár percig főzzük együtt, majd hozzákeverjük a tejszínt. Forrásig melegítjük és kész a levesünk.
A sajtos masszából gombócokat formázunk, ha túl "folyós" egy kis darában még meghempergetjük, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, kb. 3-5 perc és kész. Kettévágva tesztelhetjük jó-e. Ne hagyjuk bent túl sokáig, mert könnyen szétfő.
A sajtos gombócok nagyon jól variálható levesbetétek - a fűszerezéstől függően jól feldobhatjuk vele a különböző ragu- vagy krémleveseket, vagy izgalmas ízesítője lehet a paradicsomlevesnek is.
A következő fűszerezéssel szoktam variálni a különböző típusú levesekhez:
- paradicsomleveshez oreganoval és/vagy bazsalikommal
- a ragulevesekhez fajtától függően snidlinddel vagy aprított fokhagymával, vagy ha épp idénye van, akkor medvehagymával, esetleg petrezselyemzölddel
- zöldséges levesekhez petrezselyem- vagy zellerzölddel, vagy ha nincs friss zöldfűszerem, akkor egy kis ételízesítővel (az ízfokozóktól mentes fajtákat kedvelem, mint például a Házi Aranyos Reform, vagy a Vegamix, vagy a DM-es Alnatura fajta)
Természeten ízlés és lehetőség szerint egyéb tetszőleges zöldfűszerrel is variálható. Szabjátok nyugodtan kreatívan kedvetekre a receptet!
Jó étvágyat hozzá!
Szeretettel,