Végre itt a tavasz és az egyre több hazai idény zöldség és gyümölcs. Ezúttal egy tartalmas és ízletes leves receptjét ajánlom a figyelmedbe, sok friss zöldséggel készítve:

Újburgonyaleves sajtos gombóckákkal

Hozzávalók:

  • 80 dkg újburgonya vékonyan felkarikázva
  • 2 db sárgarépa felkarikázva
  • 1 db petrezselyemgyökér felkarikázva
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2-3 szál újhagyma felkarikázva
  • 2 dl sovány főzőtejszín
  • 1-2 evőkanál olaj vagy vaj
  • 3 gerezd fokhagyma áttörve vagy apróra vágva
  • só, bors

A sajtos gombócokhoz (kb. 20 db lesz belőle):

  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál kukoricadara (búzadarával is helyettesíthető)
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csipet só
  • apróra vágott petrezselyemzöld vagy snidling

Elkészítése:

Az olajon lepirítjuk a vöröshagymát, a répát és a petrezselyemgyökeret, majd felengedjük kb. 1 liter vízzel. Hozzáadjuk a felkarikázott újburgonyát , a fokhagymát és a fűszereket.

Közben a sajtos gombóc hozzávalóit összekeverjük, és negyed órát állni hagyjuk.

Ha a levesben a burgonya már majdnem puha, jöhet bele az újhagyma is. Pár percig főzzük együtt, majd hozzákeverjük a tejszínt. Forrásig melegítjük és kész a levesünk.

A sajtos masszából gombócokat formázunk, ha túl "folyós" egy kis darában még meghempergetjük, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, kb. 3-5 perc és kész. Kettévágva tesztelhetjük jó-e. Ne hagyjuk bent túl sokáig, mert könnyen szétfő.

A sajtos gombócok nagyon jól variálható levesbetétek - a fűszerezéstől függően jól feldobhatjuk vele a különböző ragu- vagy krémleveseket, vagy izgalmas ízesítője lehet a paradicsomlevesnek is.

A következő fűszerezéssel szoktam variálni a különböző típusú levesekhez:

  • paradicsomleveshez oreganoval és/vagy bazsalikommal
  • a ragulevesekhez fajtától függően snidlinddel vagy aprított fokhagymával, vagy ha épp idénye van, akkor medvehagymával, esetleg petrezselyemzölddel
  • zöldséges levesekhez petrezselyem- vagy zellerzölddel, vagy ha nincs friss zöldfűszerem, akkor egy kis ételízesítővel (az ízfokozóktól mentes fajtákat kedvelem, mint például a Házi Aranyos Reform, vagy a Vegamix, vagy a DM-es Alnatura fajta)

Természeten ízlés és lehetőség szerint egyéb tetszőleges zöldfűszerrel is variálható. Szabjátok nyugodtan kreatívan kedvetekre a receptet!

Jó étvágyat hozzá!

Szeretettel,