
- Dietetika és életmód
- Egészséges életmód
- Egészséges táplálkozás
- Évszakok
- Húsvét
- Tavasz
- Alkalmak-ünnepek
- Egészség
- 2059-02-22 20:20
Az egészséges táplálkozásra érdemes figyelmet fordítani az Ünnepek alatt is. Íme 10+1 egyszerű tipp a gyakorlati megvalósításhoz:

- Az ünnepek alatt is figyeljünk a napi 4-5x-i zöldség/gyümölcs fogyasztásra! Kerüljön a tányérunkra zöldség akár minden fogáshoz, változtatosan elkészítve: nyersen, salátának, vagy köretként, párolva. Saláta receptjeinket itt találod!
- Ha már a salátáknál tartunk: öntetnek részesítsük előnyben a hidegen sajtolt olajokat. Majonézből csak keveset használjunk, lehetőleg „light” terméket válasszunk, de hígíthatjuk zsírszegény natúr joghurttal, kefirrel is.
- A hazai friss gyümölcsök, zöldségek (pl. eper, málna, őszibarack, zöldborsó, sóska, paraj..stb) közül most még kicsi a friss választék. Kiegészíthetjük a felhozatalt gyorsfagyasztott termékekkel is. Gyorsfagyasztás során a nyersanyagot mínusz 40 - 50 °C-ra hűtik, majd mínusz 18 -20 °C-on tárolják. Az ilyen élelmiszerek táp- és élvezeti értéke közel megegyezik a friss nyersanyagokéval, vagy csak nagyon lassan vész el. Például a C-vitamin veszteség fagyasztás során mindössze átlagosan 20-30%-os.
- A szokásos krumpli, rizs köret mellett készíthetünk sült, párolt, töltött vagy csőbensült zöldségeket és friss salátákat is. A tányéron a megfelelő arány: a negyedén hús/hal, a negyedén a magasabb szénhidrát tartalmú köret (pl. krumpli, rizs és társaik), a felén zöldség köret.
- A fehér lisztet - vagy legalább egy részét - helyettesítsük teljes kiőrlésű fajtákkal, zabpehellyel.
- A gyümölcsök kerülhetnek az asztalra könnyű desszertként, például gyümölcssalátának elkészítve, vagy sütve, kompótként is felhasználhatjuk őket.
- A vajkrémes sütemények helyett részesítsük előnyben a túrós, gyümölcsös fajtákat. Készítsünk olyanokat, amelyek nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaznak. Tálalásnál vágjunk kisebb szeleteket.
- Ne csak alkoholt, cukros üdítőitalokat, hanem vizet is helyezzünk az asztalra. Facsarhatunk bele citromot, vagy tehetünk bele gyömbért, mentát, citromfüvet is, hogy feldobjuk az ízét!
- Kerüljük a túlevést! Attól hogy ünnepek vannak, még nem feltétlenül kell pukkadásig teleenni magunkat - hacsak nem a teljes kajakóma a cél - aki szereti, hajrá. :-) Ha sokféle étel van, és szeretnéd mind megkóstolni, csak pici adagokat szedj 1-1 fajtából. Apró trükk, de hatásos: tálajunk kisebb tányérokra, így kevesebb is többnek tűnik, és kisebb eséllyel szedünk hatalmas adagokat.
- Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete és az emésztő rendszer munkáját is segítjük. Így nemcsak az ízeket élvezhetjük jobban, ha lassabban eszünk, valószínűleg kevesebb kalóriát is fogunk bejuttatni a szervezetbe.
+1: a Húsvét egyik klasszikus étele a töltött tojás. Ha vannak a családban gyerekek - és/vagy játékos kedvű felnőttek - próbáljátok ki ezeket a kiscsibés töltött tojásokat. Imádni fogják! :-)

Szeretettel,
Forrás:
FB - Terítéken az egészség (az MDOSZ hivatalos FB oldala)