KreDieSz

10+1 tipp a húsvéti menühöz ​

Az egészséges táplálkozásra érdemes figyelmet fordítani az Ünnepek alatt is. Íme 10+1 egyszerű tipp a gyakorlati megvalósításhoz:

  1. Az ünnepek alatt is figyeljünk a napi 4-5x-i zöldség/gyümölcs fogyasztásra! Kerüljön a tányérunkra zöldség akár minden fogáshoz, változtatosan elkészítve: nyersen, salátának, vagy köretként, párolva. Saláta receptjeinket itt találod!
  2. Ha már a salátáknál tartunk: öntetnek részesítsük előnyben a hidegen sajtolt olajokat. Majonézből csak keveset használjunk, lehetőleg „light” terméket válasszunk, de hígíthatjuk zsírszegény natúr joghurttal, kefirrel is.
  3. A hazai friss gyümölcsök, zöldségek (pl. eper, málna, őszibarack, zöldborsó, sóska, paraj..stb) közül most még kicsi a friss választék. Kiegészíthetjük a felhozatalt gyorsfagyasztott termékekkel is. Gyorsfagyasztás során a nyersanyagot mínusz 40 - 50 °C-ra hűtik, majd mínusz 18 -20 °C-on tárolják. Az ilyen élelmiszerek táp- és élvezeti értéke közel megegyezik a friss nyersanyagokéval, vagy csak nagyon lassan vész el. Például a C-vitamin veszteség fagyasztás során mindössze átlagosan 20-30%-os.
  4. A szokásos krumpli, rizs köret mellett készíthetünk sült, párolt, töltött vagy csőbensült zöldségeket és friss salátákat is. A tányéron a megfelelő arány: a negyedén hús/hal, a negyedén a magasabb szénhidrát tartalmú köret (pl. krumpli, rizs és társaik), a felén zöldség köret.
  5. A fehér lisztet - vagy legalább egy részét - helyettesítsük teljes kiőrlésű fajtákkal, zabpehellyel.
  6. A gyümölcsök kerülhetnek az asztalra könnyű desszertként, például gyümölcssalátának elkészítve, vagy sütve, kompótként is felhasználhatjuk őket.
  7. A vajkrémes sütemények helyett részesítsük előnyben a túrós, gyümölcsös fajtákat. Készítsünk olyanokat, amelyek nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaznak. Tálalásnál vágjunk kisebb szeleteket.
  8. Ne csak alkoholt, cukros üdítőitalokat, hanem vizet is helyezzünk az asztalra. Facsarhatunk bele citromot, vagy tehetünk bele gyömbért, mentát, citromfüvet is, hogy feldobjuk az ízét!
  9. Kerüljük a túlevést! Attól hogy ünnepek vannak, még nem feltétlenül kell pukkadásig teleenni magunkat - hacsak nem a teljes kajakóma a cél - aki szereti, hajrá. :-) Ha sokféle étel van, és szeretnéd mind megkóstolni, csak pici adagokat szedj 1-1 fajtából. Apró trükk, de hatásos: tálajunk kisebb tányérokra, így kevesebb is többnek tűnik, és kisebb eséllyel szedünk hatalmas adagokat.
  10. Rágjunk lassabban, így előbb kialakul a jóllakottság érzete és az emésztő rendszer munkáját is segítjük. Így nemcsak az ízeket élvezhetjük jobban, ha lassabban eszünk, valószínűleg kevesebb kalóriát is fogunk bejuttatni a szervezetbe.

+1: a Húsvét egyik klasszikus étele a töltött tojás. Ha vannak a családban gyerekek - és/vagy játékos kedvű felnőttek - próbáljátok ki ezeket a kiscsibés töltött tojásokat. Imádni fogják! :-)

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

Forrás:

FB - Terítéken az egészség (az MDOSZ hivatalos FB oldala)