KreDieSz

Téli idény növényeinkről​

Sok szó esik arról, hogy fogyasszunk minél többször - naponta legalább háromszor, de inkább ötször - zöldséget és gyümölcsöt, azok közül is a legjobbak a szezonális, az adott helyen megtermő, aktuális idényben érő fajták. A decemberrel beköszöntött a tél, amikor nem olyan bőséges a kínálat, de ekkor is érdemes törekedni arra, hogy minél gyakrabban kerüljenek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra. Hogy konkrétan mik ennek az időszaknak az idény növényei, és miért is jó, ha figyelembe vesszük hogy minek van szezonja, mai bejegyzésünkből megtudhatjátok.

Miért jobbak az idény növények?
Ha minden évszakban az idénynek megfelelő nyersanyagok közül válogatunk - és elsősorban azokat, ami az adott helyen megterem - azzal nemcsak egészségünk, hanem környezetünknek is jót teszünk. Ha nem a távoli országokból származó növényeket részesítjük előnyben, akkor megspóroljuk a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést, valamint mivel nem kell őket éretlenül leszüretelni, és mesterséges szerekkel/fénnyel érlelni, hogy kibírják a hosszú utat és gusztusosan kerüljenek a boltok polcaira. A természetes körülmények között termett zöldségek és gyümölcsök azért is jobbak, mert magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk. Egyes vizsgálatok kimutatták azt is, hogy rendre szennyezettebbek az import termékek a hazaiaknál, ezért a protekcionista és szállítási szempontokon túl is kijelenthető, hogy egészségvédelmi tekintetben is jobb a hazai. Ráadásul vásárlásukkal a hazai termelőket támogathatjuk.  Arra buzdítunk mindenkit, hogy hagyjuk a kínai fokhagymát, a dél-afrikai körtét és válasszuk inkább a hazait egészségünk, környezetünk és a közösségünk érdekében egyaránt!

Mi a helyzet a déli gyümölcsökkel?
Míg a többi évszakban bőségesen válogathatunk a hazai gyümölcsök közül, télen elég szegényesre csökken a választék: alma-körte-némi birs - esetleg ha előrelátóak voltunk és fagyasztottunk/tettünk el a nyár és az ősz kincseiből, akkor azokat most élvezhetjük. Jogosan felmerül a kérdés, hogy a szűk kínálatot bővítsük-e déli gyümölcsökkel? Sokan azon a véleményen vannak, hogy a nagy mennyiségű permet- és növényvédőszer tartalmuk miatt inkább ne. Én úgy gondolom, hogy bár előnyben részesítem a hazai fajtákat, de azért a déli gyümölcsöket kár lenne kihagyni az étrendünkből, hiszen számos jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek. Itt olvashattok például a gránátalmáról.

A tél idény növényei
Most pedig lássuk, hogy mik is hazánk idény növényei a téli hónapokban:

  • December: alma, bab, birsalma, brokkoli, burgonya, cékla, dió, fejes káposzta, fekete retek, fodros kel, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, körte, madársaláta, mandula, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, tök, vöröshagyma, zeller.
  • Január: alma, bab, birsalma, burgonya, cékla, dió, fejes káposzta, fekete retek, fodros kel, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, körte, madársaláta, mandula, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zeller.
  • Február: alma, bab, brokkoli, burgonya, cékla, dió, fejes káposzta, fekete retek, fodros kel, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, körte, madársaláta, mandula, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zeller.

Részletes, nyomtatható/letölthető, egész éves idény táblázatot találhatsz a tudatosvasarlo.hu-n is.

Az idény növényeken kívül jól felhasználhatóak még ebben az időszakban a táplálkozásunk színesebbé tételéhez:

  • A biocsírák: napi pár perc ráfordítással 3-4 nap alatt vitamindús növényeket csíráztathatunk otthon, ami az egyik legolcsóbb és minőségileg is kiváló megoldás a téli hónapokban (is) a vitamin és ásványi anyag bevitel fedezésére. A kész csírák szendvicshez, salátákhoz kitűnően használhatóak. Ezzel kapcsolatban ajánljuk figyelmetekbe a Hogyan készítsünk otthon biocsírát? írásunkat.
  • A gyorsfagyasztott termékek: a gyorsfagyasztás során a nyersanyagot mínusz 40 - 50 °C-ra hűtik, majd mínusz 18 -20 °C-on tárolják. Az ilyen élelmiszerek táp- és élvezeti értéke megegyezik a friss nyersanyagokéval, vagy csak nagyon lassan veszik el. Például a C-vitamin veszteség fagyasztás során mindössze átlagosan 20-30%-os.
  • Befőttek, lekvárok, savanyúságok
  • Az egyik kedvenc és villámgyorsan előkapható megoldásom a gyümölcspépek. Készíthetjük házilag is, én szívesen használom a bolti fajtákat is, mert praktikusak, könnyen szállíthatóak, és ilyenkor télen olyan gyümölcsökhöz is hozzájuthatjunk jó minőségben, ami az idény szerint nehezen megoldhatóak lennének. Lehet kapni őket DM-ben, Lidl-ben, Aldiban...szinte az összes szupermarketnek van saját márkása. Arra szoktam figyelni a fajta választásnál, hogy az összetevők közt csak gyümölcs szerepeljen. Ízben általában az epres, áfonyás, barackos fajtákat választom, ami amúgy télen nem elérhető. Tejfehérje allergiás kislányomnál például a reggeli müzli mellé ezt szoktam kínálni tej helyett.

Végezetül még egy zöld tipp: ha mész a beszerző körútra, vigyél magaddal vászonszatyrot, kosarat, hogy minél kevesebb műanyag zacskóra legyen szükség. A legjobb, ha beszerzel néhány pamutszatyrot, amiben minden nap hazaviheted, illetve tárolhatod a zöldségeket, gyümölcsöket és a pékárukat is. A környezet kímélésén túl ez azért is hasznos dolog, mert nem füllednek úgy bele az ételek, mint a nejlonzacskókba. A zsákocskákat mosógépben könnyen tisztíthatod és hosszú távon tudod őket használni.

Szeretettel,

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach