
- Desszertek
- Farsang
- Italok
- Receptek
- Vega
- Alkalmak-ünnepek
- Totyogók
- Óvódások
- Kisiskolások
- Baba-mama-kölyök
- Család
- Gyereknap
- Manókonyha - receptek gyerekeknek
- Kreatív
- 2055-05-04 05:06
Farsangi recept ötletek gyerekeknek és néhány tipp, amivel kicsit egészségesebbé is varázsolhatjuk a mulatságot.

Fűszeres almaital
Hozzávalók:
- 1 liter 100%-os almalé (natúr, cukormentes)
- fél liter víz
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 3-4 db szegfűszeg
- 1-2 evőkanál méz
Elkészítése:
Egy lábasban melegítsük fel az almalevet, a vizet, adjuk hozzá a fűszereket, kivéve a mézet. Forraljuk össze, majd szűrjük le és melegen kínáljuk. A mézet tálalás előtt érdemes hozzáadni, amikor 70 fok alá hűlt, hogy ne károsodjon a vitamin tartalma.
Gyümölcsös kókuszgolyók
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű vagy korpás keksz
- 15 dkg meggy befőtt
- 4 db érettebb banán
- 2 evőkanál (házi) lekvár (cukormentes)
- 2 evőkanál natúr kakaópor
- a forgatáshoz kókuszreszelék, vagy mandulaforgács, kakaópor
Elkészítése:
A kekszet egy nagy tálba töltjük és sodrófával kisebb darabokra törjük. Hozzáadjuk a meggyet, a lekvárt, a kakaóport és a pépesített banánt - utóbbit villával szoktam szétnyomkodni. Az én kedvencem a kókuszgolyókba mindig a meggy volt, ezért is próbáltam ki így, hogy nem csak 1 szem megy jut 1 golyóba, hanem belekeverem a tésztába, és így több meggy is kerül 1 darabba - szerintem így sokkal finomabb :-) Golyókat formázunk belőle és beforgatjuk őket például: kókuszreszelékbe, vagy mandulaforgácsba, kevés cukorral kikevert darált dióba, natúr kakaóporba.
Az ízében főként a gyümölcsök dominálnak, ha édesebbet szeretnénk, a korpás keksz helyett tehetünk bele "sima" háztartási kekszet, vagy zabpelyhes kekszet, esetleg egy kis mézet.
Jó program totyogósoknak, szívesen segítenek a készítés során. Igaz utána ráfér a konyhára egy kiadós takarítás :-)
Ha van kedvetek, próbáljátok ki Netti marcipános-banános golyóit is!
Pár színes szendvicskrém is jó ötlet lehet - nézzétek meg Babóca kedvencét is.
Kínálhatjuk a gyerekeket felkarikázott és viccesen tálalt gyümölcsökkel vagy gyümölcssalátával is.
Nem vagyok a végletek híve, nem gondolom - főleg ünnepekkor - hogy minden hagyományt a sutba kellene vágni. De ha a megszokott ételkínálat mellé kerül egy kis gyümölcs is az asztalra, és a fánk egy része helyett ez kerül a tányérra, vagy a szendvicskrémekben elbújtatott zöldségekkel elfogyasztunk némi rostot is a cukordömping mellett, akkor már tettünk 1-1 lépést.
Jó étvágyat és vidám farsangot! :-)
Szeretettel,
a kép montázshoz felhasznált készlet: 7színdizájn - Farsang - freebie