KreDieSz

Farsangi finomságok​

Farsangi recept ötletek gyerekeknek és néhány tipp, amivel kicsit egészségesebbé is varázsolhatjuk a mulatságot.

Fűszeres almaital

Hozzávalók:
 

  • 1 liter 100%-os almalé (natúr, cukormentes)
  • fél liter víz
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1-2 evőkanál méz

Elkészítése:
Egy lábasban melegítsük fel az almalevet, a vizet, adjuk hozzá a fűszereket, kivéve a mézet. Forraljuk össze, majd szűrjük le és melegen kínáljuk. A mézet tálalás előtt érdemes hozzáadni, amikor 70 fok alá hűlt, hogy ne károsodjon a vitamin tartalma.

Gyümölcsös kókuszgolyók
Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű vagy korpás keksz
  • 15 dkg meggy befőtt
  • 4 db érettebb banán
  • 2 evőkanál (házi) lekvár (cukormentes)
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • a forgatáshoz kókuszreszelék, vagy mandulaforgács, kakaópor

Elkészítése:
A kekszet egy nagy tálba töltjük és sodrófával kisebb darabokra törjük. Hozzáadjuk a meggyet, a lekvárt, a kakaóport és a pépesített banánt - utóbbit villával szoktam szétnyomkodni. Az én kedvencem a kókuszgolyókba mindig a meggy volt, ezért is próbáltam ki így, hogy nem csak 1 szem megy jut 1 golyóba, hanem belekeverem a tésztába, és így több meggy is kerül 1 darabba - szerintem így sokkal finomabb :-) Golyókat formázunk belőle és beforgatjuk őket például: kókuszreszelékbe, vagy mandulaforgácsba, kevés cukorral kikevert darált dióba, natúr kakaóporba.

Az ízében főként a gyümölcsök dominálnak, ha édesebbet szeretnénk, a korpás keksz helyett tehetünk bele "sima" háztartási kekszet, vagy zabpelyhes kekszet, esetleg egy kis mézet.

Jó  program totyogósoknak, szívesen segítenek a készítés során. Igaz utána ráfér a konyhára egy kiadós takarítás :-)

Ha van kedvetek, próbáljátok ki Netti marcipános-banános golyóit is!

Pár színes szendvicskrém is jó ötlet lehet - nézzétek meg Babóca kedvencét is.

Kínálhatjuk a gyerekeket felkarikázott és viccesen tálalt gyümölcsökkel vagy gyümölcssalátával is.

Nem vagyok a végletek híve, nem gondolom - főleg ünnepekkor - hogy minden hagyományt a sutba kellene vágni. De ha a megszokott ételkínálat mellé kerül egy kis gyümölcs is az asztalra, és a fánk egy része helyett ez kerül a tányérra, vagy a szendvicskrémekben elbújtatott zöldségekkel elfogyasztunk némi rostot is a cukordömping mellett, akkor már tettünk 1-1 lépést.

Jó étvágyat és vidám farsangot! :-)

Szeretettel,

 

Kiss-Dalmadi Mariann

Kiss-Dalmadi Mariann

dietetikus, life és art coach

a kép montázshoz felhasznált készlet: 7színdizájn - Farsang - freebie